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FREQUENTLY ASKED 

QUESTIONS 
 

 
 

 

WHERE CAN I COMPLETE THE CLINICAL EDUCATION COMPONENT OF THE PROGRAM? 

There are two (2) clinical tracks available to students.  As a part of the application process, the student 
will indicate clinical track preference.  

• Track 1: local clinical sites in Yuma and San Luis, AZ 
• Track 2: Clinical sites in Phoenix and surrounding area.  This option will require commuting 

to Yuma, AZ a minimum of one (1) day a week for academic class.  It is recommended the 
student live in the Phoenix area due to clinical scheduling demands.  
 

WHY ARE APPLICATIONS ONLY ACCEPTED ONCE A YEAR? 
Applications are only accepted on a yearly basis because we want to give students the opportunity to complete 
all prerequisites before the application process in mid-January. 

 
 
IS THERE A WAITING LIST TO GET INTO THE PROGRAM? 
No, the Program does not have a waitlist. 

 
 
CAN I FINISH MY PREREQUISITES WHILE I AM IN THE PROGRAM? 
No, we do not allow students to complete prerequisites while in the Program for two reasons: 

 
1. Part of the application process includes considering a student’s prerequisite GPA score, without 

completing all courses, we cannot include this score in the ranking process. 
2. Taking additional courses with the pre-scribed Radiologic Technology courses can hinder a student’s 

success in the required core courses. Students are enrolled in 12 – 14 credits of academic and clinical 
courses each semester, by allowing a student to take more classes they would be: 

a. Disrupting their clinical rotations because the prerequisite courses many interfere with their 
clinical schedule, and 

b. Disrupting their focus on academic courses by adding extra study time for classes they should 
have completed before the Program began. 

 

HOW MANY STUDENTS ARE ACCEPTED INTO THE PROGRAM EACH YEAR? 
The Program accepts up to 20 students each year. Classes begin in the summer, with an intense Clinical 
Orientation Course, RAD 100, that prepares the student for achieving clinical goals in the following fall 
semester. 
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HOW LONG IS THE PROGRAM? 
It is a 22-month program spanning six continuous semesters beginning with the summer of the application 
period and ending in the spring 

 
 

WHAT HAPPENS IF I AM NOT ACCEPTED INTO THE PROGRAM? CAN I APPLY AGAIN NEXT 
YEAR? 
Yes, if you are not accepted into the Program, you can re-apply the following year. 
 
WHY DO I HAVE TO SUBMIT A COPY OF MY FINGERPRINT CLEARANCE CARD? 
Our Background Check Policy states that “Applicants to the College’s Radiologic Technology Program (the 
“Program”) must present a valid Fingerprint Clearance Card in order to be cleared for clinical placement 
along with a completed application. The primary clinical affiliate for the Program, Yuma Regional Medical 
Center, requires all students operating in a clinical setting to be cleared for patient contact using the same 
criteria as outlined in the American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) Standard of Ethics, Section B 
– Rules of Ethics, Subsection 2.” Requiring students to present a valid Fingerprint Clearance Card before being 
accepted ensures students will be cleared for clinical placement before classes begin. 

 
 
WHEN CAN I BEGIN COMPLETING THE HEALTH REQUIREMENTS? 
Students who are accepted into the Program will be required to attend a “Health Requirements” meeting where 
they will be instructed on the various requirements as well as deadlines to complete each requirement. It is not 
recommended that students attempt to complete their health requirements until after they have attended the 
meeting. 

 
 
HOW DO I BECOME REGISTERED? 
Graduating students will take the National Credentialing Board Examination. This is given by the national 
credentialing body called the American Registry of Radiologic Technologists (ARRT). Passing this 
examination give you the status of “registered” and will allow you to work across the country. Many states 
though, may require you to take an additional examination called a “Licensing Examination”. You must be 
licensed by the State of Arizona to practice in this state after graduation. For more information visit: 
https://www.azdhs.gov/licensing/special/index.php#mrt 

https://www.azdhs.gov/licensing/special/index.php#mrt

